خانه کشاورز

عوامل موثر در حوادث مربوط به تراکتور

 

عوامل موثر در حوادث مربوط به تراکتور

چکیده:

کاربرد روزافزون ادوات و ماشینهای کشاورزی از دو جهت حائز اهمیت شده است:
  1. استفاده از کلیه مزیت های مکانیزاسیون از جمله اقتصادی شدن تولید،صرفه جویی در زمان و سرعت کارها
  2. خطرات ناشی از کاربرد تراکتور و ماشینهای مختلف کشاورزی که می تواند در مواردی فاجعه آمیز باشد.
کسانی که با ماشینهای کشاورزی کار می کنند ،اعضای اصلی و مولد یک خانواده هستند.آسیب دیدگی و یا مرگ آنها،علاوه بر تاملات روحی شدیدی که بر اعضای خانواده می گذارد،سبب خواهد شد که بخش کشاورزی یکی از اعضای مولد خود را از دست بدهد و خانواده آن کشاورز هم دچار مشکلات اقتصادی و روحی غیرقابل جبرانی خواهد شد.
توجه به مسائل ایمنی در مزرعه نه تنها یک الزام اخلاقی،بلکه یک الزام اجرایی و تولیدی است.با توسعه آموزش های ایمنی در مزرعه ،عملا از پایداری تولید حمایت می کنیم.

مقدمه:

در روستای ابر شاهرود تصادف یک تراکتور با یک موتورسیکلت که دارای دو سرنشین بود،باعث مرگ یکی از سرنشینان موتورسیکلت و آسیب دیدگی سرنشین دیگر گردید.هم راننده تراکتور و هم سرنشینان موتورسیکلت کشاورز بودند و پس از پایان کار روزانه به روستا برمی گشتند.تراکتور فاقد بیمه بوده است و مشکلات بوجود آمده برای هر سه خانواده بسیار زیاد و نگران کننده بوده است. خانواده ها روزها و ساعات زیادی را بجای کار در مزارع و باغات خود ،صرف مراجعه به بیمارستان و حضور در جلسات رسیدگی به تصادف کرده اند.
در ابتدا لازم است بدانید که بر طبق آمار اداره ایمنی ملی آمریکا(National safety council) که بر حسب آمار مرگ و میر کارگران به دست آمده است کشاورزی یکی از خطرناک ترین صنایع درایالات متحده شناخته شده است.افرادی که در مزارع کار می کنند شامل صاحبان مزارع ،اپراتور ها، خانواده های کارگران و کارگران اجاره ای پنج برابر بیشتر ازسایر نیرو های کار حتی کارگران معدن در معرض خطرات جانی هستند.علاوه بر 1200 حادثه مهلک که در سال 1992 برکارگران کشاورزی وارد شده و در آمار ثبت شده است ،تخمین زده میشود که تعداد واقعی این حوادث به بیش از 140000 حادثه میرسد.اگر شما عملیات زراعی را با دقت و به طور حرفه ای انجام دهید ،می توانید براحتی از وقوع حادثه در مزرعه تان جلوگیری کنید.اولویت اول، ممانعت از بروز تصادفاتی است که در تمام مزارع اتفاق می افتد.از آنجایی که کارهای کشاورزی به صورتی است که محیط کار و زندگی کشاورز در کنار هم است آگاهی از مسائل ایمنی هم برای کشاورزان و هم برای خانواده های آنها ضرورت دارد.
در این مقاله سعی بر این است که نکاتی گفته شود که شما را از خطرات آگاه کند و اساسی ترین راه های حذف و اجتناب از آنها ذکر شود.هر چند ممکن است خطراتی در کار کشاورزی وجود داشته باشد که در اینجا ذکر نشده باشد. ولی شما باید از اطلاعات و جزئیات بیشتری در مورد خطرات موجود در تمام مزارع و مزرعه خود آگاه باشید.این اطلاعات را می توانید از دفترچه راهنمای ماشین آلات به دست آورید و یا از کارشناسان ادارات کشاورزی و متخصصان دانشگاهی کمک بگیرید.

دلایل و موارد خطر

تراکتور ها پر مصرف ترین ماشین ها در تمام مزارع هستند و بیشتر از هر عامل دیگری باعث صدمات کشنده در مزارع می شوند . گردش تراکتور و حرکت محور آن باعث بیشترین حوادث کشنده
در کشاورزی می گردد.
دلایل ایجاد چنین تصادفاتی عبارتند از:
شاخه ها- مجراهای آب- سوراخ ها یا کنده های درخت -هدایت تراکتور در سطوح لغزنده- حمل بارهای سنگین-، دور زدن با سرعت بالا- تکان های نا مناسب از دست دادن کنترل در اثر کشیدن بار به دنبال تراکتور یا تصادفات در خیابان.
مهمترین راه برای پیشگیری از ایجاد صدمات ناشی از تصادف با تراکتور این است که هر تراکتور یک ساختار حفاظتی داشته باشد(ROPS, rollover protection structure) و کمربند ایمنی محفظه بسته شود.
سقوط از روی تراکتور ها دومین دلیل ایجاد صدمات است. بسیاری از مصدومین کودکان هستند.ناظرینی که دیدن آنها برای اپراتور مشکل است نیز در خطر هستند.به همین دلیل نباید به هیچ شخصی جز اپراتور اجازه سوار شدن روی تراکتور را داد. آگاهی از موقعیت تمامی ناظرین و دور نگه داشتن کودکان از محل های کار نیز باید رعایت شود. تراکتور ها و سایر ماشین آلات کاربردی در کشاورزی همیشه باید مجهز به چراغ ها و ابزار روشنایی مناسب باشند.

بکارگیری تراکتور:

یک اپراتور محتاط از خطرات کار تراکتور مطلع است. او ،به کار گیری اقدامات ایمنی را به عنوان یک کار عادی انجام می دهد. از حوادثی که رخ می دهد آگاه است و برای جلوگیری از آن ، هر احتیاطی را انجام میدهد.
انواع حوادث تراکتور که مردم با آن مواجه میشوند عبارتند از:
  1. واژگون شدن تراکتور
  2. سقوط از تراکتور
  3. له شدن زیر تراکتور (به غیر از زیر گرفتن)
  4.  زیر گرفتن
  5.  تصادف با وسایل موتوری دیگر
  6.  گیر افتادن در محور توان دهی
دست پاچگی و خستگی ، عواملی هستند که باعث مشغله ذهنی از جمله مرگ افراد میشوند.در موارد دیگر قربانی از خطرات کار با تراکتور آگاه نبوده ، درگیر تصادفی میشود که برایش غیر منتظره است .یعنی تصادفات ممکن است به دلیل تغییر دادن ابزار ایمنی کشنده باشند. هرگز ادوات ایمنی نظیر ساختار حفاظتی در مقابل برگردان شدن را تغییر ندهید.
هرگز اجزای تشکیل دهنده ساختمان حفاظتی در مقابل برگردان شدن را با جوش کاری، خم کردن، سوراخ کردن یا برش تغییر ندهید. زیرا این عمل ممکن است باعث تضعیف ساختار شود. اگر هر یک از اجزای ساختار ایمنی آسیب دید تمامی ساختار را تعویض کنید. سعی نکنید آنها را تعمیر کنید. یک اپراتور ایمن دلایل منتهی به تصادفات را درک می کند و هر اقدامی را برای جلوگیری از آنها به کار می بندد. حال اجازه دهید توجه خود را به متداولترین انواع تصادفات تراکتور معطوف کنیم که چگونه میتوانیم از آنها اجتناب کنیم.مهمترین آنها به شرح زیر هستند:
  1.  واژگون شدن تراکتور
  2.  سقوط از تراکتور
  3.  له شدن و گیر کردن در جریان اتصال ادوات تراکتور
  4.  تصادف با وسایل موتوری دیگر
  5.  گیر افتادن در شافت محور توان دهی

واژگون شدن تراکتور:

بسیاری از حوادث ناشی از واژگون شدن تراکتور است. احتمال آسیب ندیدن از یک تراکتور واژگون شده بسیار کم است. مگر اینکه تراکتور مجهز به محافظ واژگون شدن و کمربندهای ایمنی باشد. واژگون شدن به عقب در عرض کمتر از 5/1 ثانیه بعد از بالا رفتن اتفاق می افتد . اپراتور کمتر از 4/3 ثانیه فرصت دارد که پی ببرد چه اتفاق در شرف جریان است و اقدامات لازم را بخواهد انجام دهد. معمولاً قبل از اینکه راننده برای جلوگیری از سقوط تراکتور کاری انجام دهد تراکتور واژگون شده است. شما باید علل واژگون شدن تراکتور را بدانید تا از رخداد آن جلوگیری کنید.

دلایل واژگون شدن :

برای فهمیدن دلایل واژگون شدن باید نیروهایی را که روی تراکتور عمل می کنند بشناسید.
  •  نیروی ثقل
  •  نیروی گریز از مرکز
  •  گشتاور محور عقب
  •  اهرم بندی مالبند یا نقطه اتصال
وقتی که یک تراکتور در حین انجام کار است همه این نیروها همزمان روی تراکتور عمل می کنند. هر یک از این نیروها به تنهایی قادر به واژگون کردن تراکتور است. اما بیشتر، واژگون شدن تراکتور به واسطه ترکیب همه این نیروها انجام می گیرد.

نیروی ثقل:

زمین نیروی جاذبه دارد. این نیرو ثقل نامیده میشود. نیروی ثقل با واحدهای وزن مثل انس، پوند و تن اندازه گیری میشود.
مرکز ثقل یک تراکتور نقطه ای است که همه قطعات یکدیگر را متعادل می سازند. مرکز ثقل یک قطعه چوب یعنی مرکز آن به راحتی قابل تشخیص است. اگر قطعه چوب را از مرکز توسط یک رشته نخ آویزان کنید بطور مستقیم آویزان میشود. اما اگر نخ به نقطه دیگری متصل شده باشد قطعه چوب حرکت می کند تا اینکه نقطه اتصال و مرکز ثقل در یک خط مستقیم قرار گیرند. سپس قطعه چوب در وضیعت یک بر آویزان می ماند. مرکز ثقل یک تراکتور به محل قطعات آن بستگی دارد. در تراکتورهای متداول دو چرخ محرک، چرخ های عقب ، دیفرانسیل، گرداننده نهایی، جعبه دنده و اطاقک تراکتور بیش از قسمتهای دیگر وزن دارند. مرکز ثقل تراکتور پشت نقطه میانی طول تراکتور قرار میگیرد و از آنجا که بیشتر وزن تراکتور در بالای ارتفاع اکسل حمل میشود مرکز ثقل آن بالای این سطح قرار میگیرد.
مرکز ثقل برای یک نمونه تراکتور گیاهان ردیفی با دو چرخ محرک حدود 2 فوت (6 متر) در جلو و 10 اینچ (4/25 سانتی متر) بالای اکسل عقب خواهد بود. این بدین معنی است که حدود 70 % وزن تراکتور در روی چرخهای عقب و 30% در روی چرخهای جلو قرار می گیرد. اگر برای افزایش کشش وزنه های چرخ های عقب یا چرخ های دو تایی اضافه شود اگر وزن به جلو تراکتور افزوده نشود مرکز ثقل حتی بیشتر به سمت عقب منتقل میشود.
برای درک بهتر اینکه مرکز ثقل چه نقشی در واژگون ساختن تراکتور ایفا می کند اجازه دهید قطعه چوبی را که قبلا ذکر کردیم یک بر کنیم . قبل از انجام این کار یک نخ و شاقول را به مرکز ثقل چوب وصل کرده آن را روی لبه یک میز در حالی که شاقول آویزان است قرار می دهیم. شاقول مستقیماً به زیر مرکز ثقل آویزان میشود و تمامی سطح زیرین چوب نوسان میکند. اگر قطعه چوب رها شود به وضیعت اصلی خود بر میگردد. اما اگر قطه چوب را خیلی یک بر کنیم چوب روی یک ضلع خود بر میگردد. وقتی که مرکز ثقل قطعه چوبی از محدوده پایه ثبات به بیرون منتقل شود یک بر شدن رخ میدهد.
واژگون شدن تراکتور به همین طریق اتفاق می افتد.اگر مرکز ثقل تراکتور به خارج از پایه ثبات منتقل شود منجر به واژگون شدن تراکتور میشود.پایه ثبات تراکتور از طریق محل(عرض) چرخهای عقب و نوع شاسی که چرخهای جلو را حمایت میکندتعیین میشود. زیرا شاسی تراکتورهایی با محور عریض جلو بر نقاط لولایی در محور جلو حمایت شده است.و برای تراکتورهای نوع 3 چرخ پایه ثبات بصورت مثلث میباشد.اما نقطه لولا در محورهای عریض جلو، بالاتر است و بنابراین ثبات بیشتری ایجاد میکنند.
برای جلوگیری از واژگون شدن ناشی از نیروی ثقل از همه وضیعتهایی که ممکن است تراکتور را از حالت تعادل خارج نماید اجتناب کنید.

نیروی گریز ازمرکز:

یک شئی متحرک روی یک خط مستقیم حرکت میکند. مگر اینکه نیروی دیگری بر آن وارد شود. نیرویی که در مقابل تغییر جهت مقاومت میکند نیروی گریز از مرکز نامیده میشود.
نمونه های زیادی از نیروی گریز از مرکز در زندگی روزانه وجود دارد. برای مثال : چرخاندن وزنه ای که به یک رشته نخ بسته شده است. نخ محکم نگه داشته میشود. به دلیل اینکه وزنه آن را میکشد و روی یک مسیر دایره، نگه میدارد. اما اگر نخ بریده شود وزنه در یک خط مستقیم به بیرون پرتاب میشود. در این مثال نیروی گریز از مرکز جهت دایر وار حرکت وزنه را به یک خط مستقیم در می آورد. مثال: حال وضعیت عکس آن را در نظر میگیریم و جهت حرکت شئی را که در یک خط مستقیم حرکت میکند به حرکت در روی یک منحنی تغییر دهید. برای تغییر جهت حرکت باید با قرار دادن یک نیروی افقی به نیروی گریز از مرکز شئی غلبه کنیم.
لوکوموتیوی را روی یک منحنی در نظر بگیرید. حرکت رو به جلوی منحنی باعث میشودتا لبه های روی چرخ آهن به لبه های داخلی خطوط آهن فشار وارد کند. در عوض خط آهن لبه چرخ را به داخل هل میدهد و لکوموتیو را وادار میسازد تا منحنی را دنبال کرده ، بر روی خط آهن باقی بماند.
تراکتورهای نیز برای تغییر جهت به همین طریق ساخته شده اند. وقتی که اپراتور فرمان یک تراکتور دو چرخ محرک را می چرخاند حرکت رو به جلو نیروی افقی به سمت بیرون بین آج لاستیکهای جلو و سطح زمین قرار میدهد. اگر لاستیکهای سر بخورند سطح زمین در مقابل نیرویی به سمت بیرون مقاومت کرده و تراکتور را به چرخش وا میدارد. اگر چرخهای جلو سر بخورد البته تراکتور به حرکت خود ادامه میدهد.
نیروی گریز از مرکز از عوامل اصلی در واژگون شدن تراکتور است. اگر این نیرو به اندازه کافی قوی باشد با استفاده از چرخهای بیرونی تراکتور که بعنوان نقاط لولا عمل میکنند نیروی گریز از مرکز میتواند تراکتور را به یک سمت کج نماید.
نیروی گریز از مرکز متناسب با مجذور(توان-دوم) سرعت تراکتور تغییر میکند. یعنی برای مثال 2 برابر کردن سرعت تراکتور قدرت نیروی گریز از مرکز را 4 برابر افزایش میدهد.
3 برابر کردن سرعت مثلا از 5 به 15 مایل قدرت نیروی گریز از مرکز را 9 برابر افزایش میدهد.
نیروی گریز از مرکز همچنین با طول شعاع چرخش نسبت معکوس دارد. برای مثال: اگر شما با استفاده از نصف شعاع چرخش کوتاهی را انجام دهید نیروی گریز از مرکز 2 برابر میشود.نیروی گریز از مرکز در تراکتوری که مرکز ثقل آن بالاتر منتقل شده خطرناکتر است. برای مثال: وقتی که قسمت جلوی یک بارکن(بیل) بالا برده میشود یا وقتی که مخزن سمپاش در ارتفاع بالایی روی شاسی تراکتور قرار داشته باشد در هنگام بالا بردن بارکن مرکز ثقل به جلو و بالا منتقل میشود.
دو نکته را بخاطر داشته باشید: چرخشهای کوتاه و سریع و سرعت زیاد موجب واژگون شدن تراکتور میشود.
ادوات سوار که مرکز ثقل تراکتور را بالا می برند نیز خطر واژگون شدن تراکتور را ،ناشی از نیروی گریز از مرکز افزایش میدهند.

پیشگیری:

تعمیر و نگهداری ماشین آلات ، برداشتن قطعات لرزان از ماشین آلات ، استفاده از گوشی مناسب برای کاهش کنترل صدا توصیه می گردد.
جهت کاهش و کنترل ارتعاش موارد زیر توصیه می گردد:
  1.  پوشش دسته ابزار با لاستیک
  2.  استفاده از دستکش مناسب در هنگام کار
  3.  قرار دادن بالش نرم روی صندلی راننده
  4.  تعمیر و سرویس کاری منظم ماشین آلات

نتیجه گیری و پیشنهادات:

در بین کشاورزان حوادث ناشی از تراکتورها و کار با متعلقات آنها بسیار رایج می باشد.خوشبختانه از وقوع بسیاری از این حوادث می توان پیشگیری نمود.
  •  دور زدن سریع با تراکتور حتی در زمینهای هموار ممکن است باعث واژگونی آن گردد لذا تراکتور باید دارای اتاقک ایمن باشد.
  •  سوار شدن افراد زیر 13 سال بر روی هر قسمتی از تراکتور حتی اگر مجهز به اتاقک باشد ممنوع است.
  •  یک تراکتور بدون بار در شیب 25 تا 30 درجه تا وقتی که زمین محکم و خشک باشد می تواند حرکت نماید.
  •  هرچه بار متصل به تراکتور بیشتر باشد بسته به وزن بار و محل بار شیب مجاز کمتر می گردد. اگر بار تراکتور مناسب باشد حداکثر شیب مجاز آن 21 درجه خواهد بود.
  •  از بلند کردن بار با وزن بیش از حدود توصیه شده خودداری گردد و تدابیر مناسبی برای پیشگیری از واژگون شدن تراکتور اتخاذ گردد.
  •  هرگز کسی با تراکتور جابجا نگردد مگر اینکه تراکتور دارای اتاقک ایمن باشد.
  •  تریلرهای با بار ، دام های مرگ برای مسافرین هستند پس نباید کسی سوار آنها شود.
  •  همه قسمتهای گردنده و متحرک تراکتور باید حفاظ گذاری گردد.
  •  تماشاچیان یا افرادی که در اطراف دستگاههای مورد استفاده با تراکتور می ایستند بایدمواظب مواد پرتاب شده از دستگاهها باشند . .
  •  برای جلوگیری از عوارض ناشی از ارتعاش (لرزش) هنگام کار با تراکتور ، کمباین و ... از استراحت های کوتاه مدت استفاده شود.
  •  تجهیزاتی که به تراکتور وصل میشوند در صورت عدم استفاده از تکیه گاه ثابت میتوانند خطرناک باشند.
  •  وسایل ثابت مورد استفاده در کشاورزی شامل دستگاههای الکتریکی و مکانیکی و نیز ساختمانها و پیاده روها باید به طور مناسب نگهداری شوند.
  •  زمین کشاورزی باید عاری از وسایلی چون سطل و تکه های چوب ،گونی ، برس و حیوانات ولگرد باشد. چون ممکن است این اشیائ موجب افتادن کشاورزان و واژگونی تراکتور و ماشین آلات کشاورزی گردند.
  • ار با ماشین آلات ( تراکتور ، خرمنکوب ، دستگاه سمپاش و...) کشاورزان را در معرض صدا و ارتعاش بیش از حد استاندارد قرار می دهد ، صدای بیش از حد باعث کاهش شنوایی ، ایجاد عوارض عصبی ، روانی و به دنبال آن کاهش کیفیت زندگی و ارتعاش می تواند سبب سفید شدن انگشت ، سرگیجه ، تهوع ، سستی بدن و خواب آلودگی گردد.
  • اجباری کردن نصب ساختارهای ایمنی بر روی تراکتورها
  • اصلاح آیین نامه مقررات راهنمایی و رانندگی متناسب با تردد ماشین آلات کشاورزی در جاده ها
  • اجباری کردن بیمه تراکتورها
  • ارائه آموزشهای ایمنی به کارشناسان سازمان نظام مهندسی کشاورزی و منابع طبیعی
منبع: انجمن تخصصی دانشجویان
 
 
 

تنظیمات
مطالب مرتبط
درباره تراکتور درباره تراکتور
عوامل موثر در حوادث مربوط به تراکتور عوامل موثر در حوادث مربوط به تراکتور
صندلی استاندارد تراکتور صندلی استاندارد تراکتور
نکاتی که کارور تراکتور باید با آنها آشنا باشد نکاتی که کارور تراکتور باید با آنها آشنا باشد
چگونه بهترین تراکتور را انتخاب کنیم؟ چگونه بهترین تراکتور را انتخاب کنیم؟
متناسب بودن تراکتور و وسایل ضمیمه متناسب بودن تراکتور و وسایل ضمیمه
تفاوت دستگاه فیدر میکسر و فیدر گریندر تفاوت دستگاه فیدر میکسر و فیدر گریندر
احداث باغ سیب احداث باغ سیب
فناوری میزان متغیر(VRT) فناوری میزان متغیر(VRT)
نمایشگر اطلاعات محصول(YMS) نمایشگر اطلاعات محصول(YMS)
اهداف مکانیزاسیون اهداف مکانیزاسیون
PH خاک PH خاک
محور تواندهی یا PTO محور تواندهی یا PTO
کشاورزی دقیق چیست ؟ کشاورزی دقیق چیست ؟
PH قسمت دوم : صرفه جویی در سرمایه با اصلاح PH خاک PH قسمت دوم : صرفه جویی در سرمایه با اصلاح PH خاک
ادوات خاکورزی مرسوم ادوات خاکورزی مرسوم

یادداشت کاربران
  • user123 [naser1374127(at)yahoo.com]
    0 Like disLike 0
    بی حواسی احتیاط نکردن
درج یک یادداشت :
3 + 4 = ?

سبد خرید

ورود

ثبت نام
این برنامه را نصب کن !