خانه کشاورز

پیوند زدن

پیوند نوعی تکثیر غیر جنسی است که در آن قطعه ای از قسمت هوایی گیاه را روی شاخه یا ریشه ی گیاه دیگر به نحوی قرار میدهن که هردوباهم جوش خورده وبه زندگی ادامه میدهند.
سمت هوایی یا بالای محل پیوند را که دراثررشد شاخ و برگ،گیاه جدیدی تولیدمیکند)پیوندک(و قسمتی که پیوندک برروی آن قرار میگیردوریشه دارد ،)پایه (مینامند.

 

معایب و محاسن پیوند:

پیوند،معایب و محاسنی دارد.از معایب روش پیونداین است که نتیجه انجام این عمل بندرت همه خواسته هارا تامین نمیکند و گاهی محلی از ساقه گیاه که پیوند درآن قسمت انجام گرفته،حجیم میشود.اما تولیدکنندگان حرفه ایی نهال،به دلیل فواید مختلفی این روش رابه صورت گسترده در تولید درختان میوه انجام میدهند.محاسن پیوند عبارتند از:

 

الف:حفظ ویژگی یک کلون

ازدیاد به روشهای دیگر غیر جنسی ،مانندقلمه،خوابانیدن شاخه و جزاینها در بسیاری از گیاهان،از جمله بیشتر درختان میوه،مقدور نیست،زیرا قلمه اینگونه درختان به آسانی ریشه نمیدهند.از سوی دیگر،چون در روش کشت بذر تفرق صفات پیش می آید،نمیتوان انتظار داشت که گیاهان بدست آمده از کشت بذر شبیه پایه مادری خود باشند.پس در این مواقع به اجبار از روش پیوند استفاده می شود.

 

ب)استفاده از مزایای ترکیب پایه و پیوندک:

هریک از ارقام درختان ،درشرایط خاصی رشد میکنند،وبا تغییر شرایط،قسمتی از توانایی خود را برای تولید از دست میدهنددر بیشتر مواقع،برای اینکه بتوانیم رقم خاصی ازیک درخت را در شرایط مختلف از نظر نوع خاک،اقلیم وسایر عوامل محیطی پرورش دهیم،لازم است پایه مناسب این را پیدا کنیم و رقم مورد نظر را روی آن پایه پیوند کنیم.امروزه پایه های متعدد با ویژگیهای گوناگون ،از درختان میوه شناسایی و پرورش داده شده اند،که با انتخاب آنها میتوانیم به اهداف خود در تولید میوه دست یابیم.

 

ج)تغییر رقم درخت:

ممکن است به دلایلی لازم باشد که رقم درختان باغ خود را تغییر دهیم.برای نمونه،پایین بودن کیفیت و بازار پسند نبودن،پایین بودن عملکرد،خود بارورنبودن رقم موجود ونیاز به رقم گرده دهنده و جز اینها.برای رفع این موانع،میتوانید از روش پیوند روی سرشاخه های درختان موجود برای تغییر رقم درختان،استفاده کنید.

 

د)کوتاه کردن دوره نونهالی:

معمولا درختانی که از طریق کشت بذر تولید میشوند،دوره نونهالی طولانی تری دارند،یعنی،دیرتر بار میدهند،اما این دوره در درختان پیوندی کوتاهتر است.زیرا پیوندک را از شاخه های بالای درخت که سن بیولوژیکی آنها بیشتر است،انتخاب میکنند.

 

ه)تشخیص بیماریهای ویروسی

گاهی برای تشخیص برخی از ویروس های عامل بیماری گیاهی از روش پیونداستفاده میشود.بعضی از ارقام یا گونه درختان،حساسیت بیشتری نسبت به بیماریهای ویروسی دارند.

این نوع گیاهان را گیاهان شاخص مینامند.با پیوند کردن پایه یا پیوندک آلوده روی گیاه نشانگر،میتوانید از وجود آلودگی اطلاع پیدا کنید.برای مثال،از گیلاس زینتیبه عنوان گیاه شاخص،جهت تشخیص آلودگی ویروسی هلو،آلو،بادام و زردآلواستفاده میشود.

 

ز)ترمیم بخشهای آسیب دیده

درختان میوه،گاهی در اثر برخورد ابزار و ماشینهای کشاورزی،تغذیه جوندگانی مانند موش و خرگوش،عوامل مولد بیماری و یا ناسازگاری پایه با پیوندک اسیب میبینند.برای ترمیم این گونه صدمات،میتوان از برخی روش های پیوند،مانند،پلی استفاده کرد.

 

ح)تامین گرده ی کافی در درختان دو پایه

در مورد درختان دو پایه،مانند پسته،میتوان شاخه نر را روی درخت ماده پیوند زد تا هرسال برای باروری،گرده کافی تولید نماید.

 

ط)جوان کردن درختان مسن

درختانی که پیر هستند و یا خیلی کم میوه میدهند،میتوان با انجام عمل پیوند جوان کرد و وادار به باردهی نمود.

 

ی)استفاده تجملاتی

گاهی باغدار مایل است که چند گل یا چند میوه را روی یک درخت داشته باشد،برای مثال انواع رز یا انواع زردآلو،گوجه،آلوو هلو را روی یک درخت داشته باشد.

ارقام و پایه های درختان میوه مناطق معتدله انتشارات دانشگاه جامع علمی کاربردی

مطالب پیشنهادی

 

 

 

 

گلخانه

 

 

گلخانه

·         مشخصات یک گلخانه خوب، طبقه بندی گلخانه ها ازنظر کاربرد، تجهیزات مهم گلخانه ای، اصول راه اندازی گلخانه و...

 

 

کشت خیار گلخانه ای

 

 

کشت خیار گلخانه ای

·         پس از انتخاب بذر باید فکر نحوه کشت باشیم به طور کلی در مقابل ما دو راه برای کشت بذر قرار دارد. یکی کشت مستقیم و کشت به صورت خزانه که از این دو راه به خاطر ...

 

 

ساخت گلخانه

 

 

ساخت گلخانه

·         گلخانه ها شرایط بهینه افلیمی، برای رشد گیاهان را تامین میکند. در ساخت گلخانه ها کمتر باید به عادات و رسوم محلی و منطقه ای توجه کرد و باید...

 

 

گلخانه داری

 

 

گلخانه داری

·         مجموعه ای از تجربه های گلخانه داری که بکارگیری هر یک از این تجربیه میتواند مانع از بروز اشتباعات یا ضررهای مالی زیاد برای یک گلخانه دار شود. این تجارب بعضا با صرف هزینه های کلان به دست آمده است و ...

 

 

محصولات گلخانه ای

 

 

محصولات گلخانه ای

·         بدون شک انتخاب نوع محصول مورد کاشت نقش بسزایی در سودآوری یا بعضا ضرردهی گلخانه خواهد داشت. شما ممکن است قبل از احداث گلخانه محصول خاصی مورد نظرتان باشد و بر اساس کشتی که از آن محصول خواهید داشت...

 

 

پرورش بلدرچین

 

 

پرورش بلدرچین

·         بلدرچین دارای مقاومت خوبی نسبت به شرایط نامساعد محیطی بوده و در محیطهای مختلف به راحتی سازگار می گردند. این پرندگان سریعاٌ رشد می کنند بطوریکه سن بلوغ در این پرندگان . . .

 

 

پرورش گل

 

 

پرورش گل

·         چه چیزهایی به رشد گیاه آسیب میزند؟ نور و هوا، آب و گرما، خاک مناسب از جمله عواملی است که سبب رشد و گلدهی گیاه می شوند. نور زیاد، نوسانات شدید دمای هوا یا ...

 

 

 

آبیاری سطحی

 

 

آبیاری سطحی

·         آبیاری سطحی يكی از رايج ترين سیستم های آبیاری در جهان و کشور ماست. براساس آمار، بیش از 95درصد اراضی کشور، در حال حاضر تحت روش سیستم آبیاری سطحی است.راندمان فعلی آبیاری سطحی در کشور . . .

 

 

 

کشت کلزا

 

 

کشت کلزا

·          اين محصول روغني از نظر متوسط عملكرد روغن جهاني از رتبه پنجم به رتبه سوم صعود كرده است كه كشورهاي اروپائي و كانادا و چين و هند قسمت اعظم روغن خود را از آن تهيه مي‌كنند.  به دليل وجود گونه هایي با خصوصيات متفاوت . . .

 

 

 


تنظیمات
مطالب مرتبط
شرایط موفقیت در پیوند شرایط موفقیت در پیوند
شرایط موفقیت در پیوند شرایط موفقیت در پیوند

یادداشت کاربران
  • user233 []
    0 Like disLike 0
    متشکرم اگرهمراه باتصویر بودبهتربود
  • user238 [haji1611(at)yahoo.com]
    0 Like disLike 0
    سلام یک سئوال داشتم شاید کمی عجیب باشد ایا میتوان از درخت غیر میوهایی استفاده کرد و به ان پیوند میوهای زد منظور درختانی است که از راسته میوهداران خوراکی نیست
درج یک یادداشت :
4 + 3 = ?

سبد خرید

ورود

ثبت نام
این برنامه را نصب کن !