خانه کشاورز

مرجع تولید غذای ارگانیک

اشاره
در ژوئن 2004، کمیسیون اروپا به انتشار طرح ویژه ای برای کشاورزی و تولید محصولات ارگانیک اقدام کرد و قصد داشت تا با ارزیابی وضعیت کشاورزی ارگانیک، به سیاست گذاری های کلان در این زمینه بپردازد. هم اکنون بسیاری از کشورهای اروپایی، طرح های خود را در جهت توسعه کشاورزی ارگانیک در سطح ملی تدوین کرده اند؛ لذا ضرورت دارد تا درباره نحوه ارزیابی موفقیت آمیز این برنامه گام هایی برداشته شود.
این پروژه با عنوان «طرح اجرایی اروپا در زمینه کشاورزی و تولید خواروبار ارگانیک: تدوین معیارها و مراحل ارزیابی طرح اجرایی اتحادیه اروپایی در کشاورزی ارگانیک» در ماه مه سال 2005 آغاز شد و در اوایل آوریل 2008 به پایان رسید. در متن پروژه، دستورالعملی نیز در جهت ارزیابی و نظارت بر اجرای آن در زمینه های اطلاع رسانی، آموزش و پرورش، پژوهش، تولید، فرآوری، توسعه بازار، صدور گواهی و هزینه های عمومی، تدوین و معرفی شده است.
متن دستورالعمل و مخاطبان آن هدف از تدوین این دستورالعمل، ارائه راهکاری به مردم، سازمان ها و موسسات وابسته به کشاورزی در فرآیند تولید محصولات ارگانیک و کمک به پی ریزی، مرور، بررسی، و روزآمد کردن طرح های کشاورزی ارگانیک در سطوح ملی و منطقه ای اروپایی بوده است. این دستور العمل، همه دست اندرکاران تدوین و اجرای طرح های کشاورزی ارگانیک را به شرح زیر مورد توجه و خطاب قرار می دهد:
1- اعضای طرح اجرایی و گروه های مشاور در طراحی و برنامه ریزی کلان
2- سیاست گذاران
3- سیاست مداران
4- سازمان ها و نمایندگی ها
5- کشاورزان و فعالان وابسته به بخش کشاورزی
6- تولیدکنندگان مواد غذایی
از جمله اهداف این کار، می توان به موارد زیر اشاره کرد:
1- تدارک ابزاری مناسب به منظور مشارکت دست اندرکاران فرآیند تدوین و اجرای طرح کشاورزی ارگانیک در اتحادیه اروپا و سطوح ملی و منطقه ای این قاره
2- تدوین یک دستورالعمل مفید برای بکارگیری از «جعبه ابزار ارزیابی طرح های کشاورزی ارگانیک» که در فرآیند اجرای پروژه "ORGAP" به دست آمده است.
ویژگی ها
این دستورالعمل به نکات مهم زیر اشاره می کند:
1- توسعه بخش کشاورزی و خواروبار ارگانیک در اروپا
2- معرفی طرح های کشاورزی ارگانیک، به عنوان بخشی از سیاست های کلان ملی و اروپایی
3- نحوه برنامه ریزی و اجرای طرح های مذکور
4- معرفی شیوه های ارزیابی طرح
کشاورزی ارگانیک؛ ریشه ها، تعاریف، و اصول
کشاورزی ارگانیک، نخستین بار در اواخر قرن نوزدهم مطرح شد و بر دانش و بینش کشاورزی بیولوژیک و دیدگاههای ناشی از جنبش اصلاحات در اروپای غربی و آمریکای شمالی و تمایل به سامانه های جدید کشاورزی در بلوک شرق متکی بود. از رهگذر کشاورزی زیست پویا در دهه 1920 و ظهور جنبش های سازمان یافته در انگلیس، فرانسه و سوئیس در سال های دهه 1940، تاثیر مهمی حاصل شد که به تدوین نخستین نسخه از استانداردهای تولید ارگانیک در دهه 1960 انجامید.
در سال 1980، فدراسیون بین المللی جنبش های کشاورزی ارگانیک1 (که در سال 1974 پی ریزی شد)، استداندارهای بین المللی مناسبی را در حوزه تولید ارگانیک تدوین کرد. متعاقبا در سالهای دهه 80، بسیاری از کشورها (اتریش، فرانسه، دانمارک و اسپانیا)، تلاش هایی را برای تدوین قوانین کشاورزی ارگانیک در کشورهایشان آغاز کردند. در سال 1991، اتحادیه اروپا نیز به تدوین و اجرای مقررات EEC2092/91 اقدام کرد که شامل استانداردهای اروپایی کشاورزی ارگانیک بود.
 
مفهوم کشاورزی ارگانیک
کمیسیون اروپایی در پایگاه اینترنتی خود، «کشاورزی ارگانیک» را چنین تعریف می کند: کشاورزی ارگانیک از زوایای متعدد با سایر سامانه های کشاورزی تفاوت دارد. این روش با منابع تجدید شونده و قابل بازیافت هماهنگ است و مواد غذایی موجود در ضایعات را به خاک باز می گرداند. همچنین در زمینه تولید گوشت و پرورش طیور نیز به کمک برخی ساز و کارهای خاص و با در نظر گرفتن رفاه دام ها و استفاده از مواد غذایی طبیعی به ارائه راهکار می پردازد. کشاورزی ارگانیک به سامانه های زیست زیست محیطی از دیدگاه کنترل آفات و بیماری ها در فرآیند کشاورزی و دامپروری توجه می کند و از کاربرد سموم و آفت کش های شیمیایی، کودهای شیمیایی، هورمون های رشد، آنتی بیوتیک ها و دیگر فرآورده های مصنوعی اجتناب می ورزد. در نتیجه، تولید کنندگان محصولات کشاورزی ارگانیک از مجموعه روش هایی استفاده می کنند که موجب پایداری و بقای اکوسیستم ها می شوند و آلودگی را کاهش می دهند.
 
اهداف کشاورزی ارگانیک
الف- استقرار یک سامانه مدیریتی پایدار برای فعالیت های کشاورزی به منظور دستیابی به نتایج زیر:
1- توجه به چرخه ها و سامانه های طبیعی و برقراری توازن بین سلامت و پایداری منابع خاک، آب، نباتات و حیوانات
2- حداکثر مشارکت در حفظ تنوع زیستی 
3- استفاده مسئولانه از منابع طبیعی و انرژی نظیر آب، خاک، مواد آلی و هوا
4- توجه به بالاترین استانداردهای آسایش دام و نیازهای رفتاری گونه های خاص جانوری
ب- هدف گذاری تولید محصولات کشاورزی با بالاترین کیفیت
ج- تولید طیف وسیعی از موادغذایی و دیگر فرآورده های کشاورزی (به نحوه ی که در جهت تقاضای مصرف کنندگان باشد و طی مراحل تولید از روشهایی که به محیط زیست صدمه نزنند و سلامت و آسایش انسان نباتات یا احشام را در بر بگیرند، استفاده شود.)
 
 
منبع:شماره 395 مجله کشاورز

تنظیمات
مطالب مرتبط

یادداشت کاربران
درج یک یادداشت :
6 + 3 = ?

سبد خرید

ورود

ثبت نام
این برنامه را نصب کن !